> Tips & Tricks

Vaccinatie voor op reis

Vaccinatie voor op reisGa je op reis naar de tropen, dan heb je meestal een of meerdere vaccinaties nodig. In minder ontwikkelde of niet-westerse landen heersen vaak ziektes die in het westen niet (meer) voorkomen, zoals gele koorts, buiktyfus, hepatitis A en hepatitis B. Sommige van deze ziektes zijn zeer besmettelijk en kun je makkelijk oplopen via bijvoorbeeld drinkwater of onhygiënisch bereid voedsel. Gelukkig kun je je op reis goed beschermen door middel van een vaccinatie, die je lichaam voor een bepaalde periode behoedt voor deze ziektes.

Het is raadzaam 6 tot 8 weken voor vertrek je vaccinaties te halen. Ga je op wereldreis of langdurig op reis, dan luidt het advies om 3 tot 6 maanden voor vertrek met vaccinaties te beginnen. Zo krijgt je lichaam de beste bescherming.

In Nederland zijn talloze instanties waar je terecht kunt voor vaccinaties en die je alles kunnen vertellen over de gezondheidsrisico’s op reis. Gespecialiseerde artsen kunnen je vertellen voor welke landen en gebieden welke prikken nodig zijn. Daarbij wordt ook uiteraard je gezondheid besproken. Voor langdurige reizen in derdewereldlanden krijg je een uitgebreid advies (tegen betaling uiteraard). Reizigers zijn in principe niet verplicht zich te laten inenten, al zijn er wel enkele landen die een vaccinatie verplicht stellen tegen gele koorts.

Vergoeding van vaccinaties

Vinden van dokter op reisDe kosten voor injecties kunnen flink oplopen, vooral als je er meerdere nodig hebt en lange tijd op reis gaat. Voor een prik ben je al gauw enkele tientjes kwijt. De kosten van vaccinaties worden niet vergoed uit je basisverzekering voor ziektekosten. Er zijn echter wel zorgverzekeraars die vaccinaties en malariatabletten vergoeden als je een aanvullende verzekering hebt afgesloten. Check daarvoor de polisvoorwaarden van je eigen verzekeraar.

Sommige willen alleen vaccinaties vergoeden die je bij een GGD hebt gehaald, en niet bij een reiskliniek. Ook zijn er verzekeraars die een maximumbedrag per jaar uitkeren voor gehaalde vaccinaties. Als je veel naar tropische landen reist, is het dus raadzaam je te verzekeren bij een maatschappij die 100 procent dekking biedt.

Als je in aanmerking komt voor een vergoeding, hoef je meestal van tevoren geen toestemming te vragen en heb je ook geen doorverwijzing nodig van een arts.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search